Puzzelen met
gevaarlijke stoffen

Begin 20e eeuw ontstaat bij een samenvoeging van de bedrijven ‘Badische Actiengesellschaft für Rheinschiffahrt und Seetransport en Rheinschiffahrts-Actiengesellschaft' de wereldwijde logistieke dienstverlener Rhenus Logistics. Met meer dan 33.000 medewerkers en 750 vestigingen wereldwijd is het zondermeer toch echt een familiebedrijf.

Eerder gingen wij in gesprek met de familie Klapwijk; ditmaal staan vader Frans en zoon Tim Vlasblom in de schijnwerpers. Waar Frans op de Maasvlakte al sinds 5 jaar als beveiliger een oogje in het zeil houdt aan de poort, behandelt Tim als allround terminal medewerker diverse soorten lading. Ondanks dat ze elkaar dagdagelijks niet tegenkomen op de werkvloer, wordt “het werk” meegenomen naar huis. Aan een half woord is vaak al voldoende.

 

Vader Frans Vlasblom, actief als beveiliger op de Rhenus Deep Sea Terminal
Vader Frans Vlasblom, actief als beveiliger op de Rhenus Deep Sea Terminal

Hoe komt het nou dat jullie bij hetzelfde bedrijf werkzaam zijn?

Tim steekt als eerste van wal: ‘Toen ik 18 jaar oud was, rondde ik mijn opleiding als binnenvaartschipper af. Ik kwam te werken aan boord van een particuliere schipper die voer met droge bulk over de bekende Europese waterwagen. Op een gegeven moment wilde ik meer vastigheid en besloot ik om letterlijk en figuurlijk op de kade aan de slag te willen gaan. Mijn vader gaf aan dat Rhenus op zoek was naar bedreven terminal medewerkers. Hierna was het snel bekeken en mocht ik aan de slag. Inmiddels mag ik met een heftruck rijden en binnenkort ook op de reach stacker’.

Frans was hiervoor werkzaam bij Seris, een Europees familiebedrijf op gebied van beveiligingsgerelateerde vraagstukken. Sinds 2015 werkzaam binnen Rhenus en was direct gecharmeerd door het familiegevoel; ‘Iedereen gaat hier respectvol en gemoedelijk met elkaar om. Ik voel mij als een vis in het water en kan met collega’s lezen en schrijven’, vult Frans aan.

Als je kijkt naar jullie werkzaamheden, van welk soort ladingstroom of business gaat jullie hart sneller kloppen?

Alles omtrent gevaarlijke stoffen vind ik erg interessant. Tijdens werkuren maar ook privé ben ik er veel mee bezig. Dankzij Rhenus ben ik in staat geweest om alle belangrijke certificaten te behalen waardoor ik dagelijks bezig mag zijn met dit soort werkzaamheden aan de poort. Ook kijk ik met veel plezier terug aan de mobilisatie van het Amerikaanse leger met de MV Endurance. Een prachtig RoRo schip dat een paar duizend legervoertuigen kwam brengen voor doorvoer naar meerdere Europese landen. Als oud-militair maakte dat een diepe indruk op mij’, antwoordt Frans met volle overtuiging.

Ook zoon Tim heeft een passie op gebied van gevaarlijke stoffen: ‘Ik vind het ontzettend gaaf om met gevaarlijke lading bezig te zijn. Of het nu gaat om het wegzetten van deze containers of het stuffen en strippen, het is gewoon uitdagend werk. Het puzzelen en zoeken naar de juiste oplossing voor dit type lading laat mijn hart zeker sneller kloppen’, aldus Tim.

 

Zoon Tim Vlasblom, werkzaam als allround terminal medewerker
Zoon Tim Vlasblom, werkzaam als allround terminal medewerker


Last but not least, hoe kijken jullie naar Rotterdam en zijn haven?
Tim begint te glunderen bij het geven van zijn antwoord. “Als ik terugkijk naar mijn periode aan boord kwam ik geregeld Rotterdam binnenvaren en was ik sterk onder de indruk van de skyline. Dit was altijd een mooi moment waar stad en haven bij elkaar kwamen”

Frans daarentegen is niet geboren en getogen in de havenstad. “In tegenstelling tot mijn zoon ben ik een geboren schapenkop (red. inwoners van de stad Dordrecht). Een mooie historische stad met een eigen haven. Inmiddels voel ik mij toch een echte Rotterdammer. Het is voor mij de mooiste stad en haven van Nederland”, besluit Frans.